Kebanyakkan bakal ibu ingin melakukan yang terbaik untuk kesihatan bayi yang bakal dilahirkan. Anda mungkin tertanya-tanya dan risau apakah makanan yang perlu dielakkan ketika hamil bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini. Dibawah adalah sedikit info berkaitan makanan yang perlu dielakkan ketika hamil.
Telur Mentah: Telur mentah
mengandungi bakteria salmonella. Bakteria ini juga boleh menyebabkan muntah dan
cirit birit yang teruk ketika hamil.
Daging Deli : Daging Deli seperti hotdog, bologna, ham perlu
dielakkan kecuali dimasak dengan sempurna. Daging seperti ini mampu menyebabkan
keracunan makanan dinamakan listeriosis. Listeriosis berpunca dari sejenis
bakteria dipanggil Listeria monocytogenes. Bakteria ini meningkatkan risiko
keguguran, bayi pramatang, kematian bayi dalam kandungan atau keuzuran fetus.
Ikan bermerkuri tinggi : Ikan yang perlu dielakkan adalah ikan yu, ikan todak
mackerel dan tilefish kerana mengandungi paras mercuri yang tinggi. FDA
mengesyorkan wanita hamil mengambil tidak memkana kebih daripada 2 hidangan
saiz sederhana ikan seminggu.
Keju Lembut : keju lembut atau blue
cheese perlu dielakkan kerana mempunyai urat biru atau sejenis kulat yang
ditemui didalam keju seperti Brie/ Keju Camembert. Keju lembut yang tidak
dipasture seperti yang dibuat daripada biri-biri atau kambing juga perlu
dielakkan.
Susu: Elakkan juga meminum susu yang tidak dipasture kerana
mengandungi bakteria jenis Literia.
Alkohol : Jangan ambil alchohol sama sekali kerana pendedahan
alkohol prenatal boleh mengganggu perkembangan sihat bayi. Fetal Alcohol
Syndrom atau gangguan tumbesaran yang lain boleh berlaku bergantung kepada
amaun, masa dan cara pengambilan.
Kafein : Kafien boleh menyebabkan keguguran sekiranya diambil
terutamanya semasa awal trisemester. Terdapat kajian mengatakan pengambilan
kafein berlebihan mampu menyebabkan keguguran, kelahiran pramatang, berat lahir
yang rendah dan sebagainya. Langkah terbaik ialah mengelakkan pengambilan
kafein semasa mengandung.
Sayur
yang tidak dibasuh : Sayur dan buah sangat bagus
diambil semasa hami tetapi pastikan ia dibasuh bersih bagi mengelakkan risiko
toxoplasmosis. Toxoplasmosis mungkin mencemarkan tanah dimana sayur ditanam.
No comments:
Post a Comment